sábado, 28 de mayo de 2011

Una aposta valenta

Ara fa uns dies es va saber que, enguany, la diada del primer diumenge de Festes de Santa Tecla tindrà la participació de cinc colles, ja que la Joves de Valls s’afegirà a les quatre colles habituals d’aquesta trobada castellera, la Vella de Valls, els Castellers de Vilafranca, la Jove i els Xiquets de Tarragona.

A primera vista pot semblar una decisió suïcida, ja que una diada castellera de màxim nivell amb cinc colles participants es pot allargar indefinidament, i pot acabar a una hora realment inhumana. Cal recordar que, fins i tot, alguna de les darreres edicions, sobretot la de l’any 2009, la diada va prolongar la seva durada excessivament, i només hi havia quatre colles.

Però les circumstàncies del món casteller en general, i d’aquesta actuació tarragonina en particular, fan que la decisió que s’ha pres aquest any la trobi, personalment, valenta i encertada, i m’explicaré perquè.

En primer lloc perquè la Joves de Valls no ha participat mai en aquesta diada que es va crear l’any 2005. Però la seva qualitat està més que contrastada, i té unes ganes increïbles d’actuar-hi, sobretot per les circumstàncies que envolten aquesta cita: la seva situació en el calendari, la importància històrica de la plaça, i les colles que hi actuen. Per tot això, a més de les construccions de màxim nivell que pot oferir, la seva rivalitat directa amb la Colla Vella és un al·licient més per a la trobada castellera.


I està clar que fer fora una de les altres dues colles convidades era una tasca força complicada, ja que tant la Vella de Valls com els Castellers de Vilafranca, sempre que han vingut, han ofert el millor del seu repertori en aquell moment.

Tot i així, seran fonamentals totes les mesures que es puguin prendre per afavorir un ràpid i àgil desenvolupament de la diada: quatre o cinc rondes sense repetició, adoptar, potser, la limitació del Concurs dels dos peus desmuntats per a cada intent, i que les colles estiguin per la feina quan arribi el eu torn d’actuació.
L’edició d’aquesta diada enguany, però, no deixarà de ser un examen per a les cinc participants, ja que segons el seu resultat final, no només a nivell de registres castellers, sinó també en quant a durada i ritme, provocarà que aquest model pugui tenir continuïtat o no.

En definitiva penso que, amb la clara intenció de millorar el màxim possible tots els ingredients d’aquesta cita castellera, s’ha optat per aquesta fórmula que incrementa, clarament, les motivacions de tots els participants, per buscar un resultat final que situï la plaça de Tarragona, la diada del primer diumenge i les festes de Santa Tecla, cada vegada més, com un punt de referència obligada en tot el món casteller. Esperem que tots els castellers i aficionats ho puguem gaudir.
Article publicat al Diari de Tarragona el 21 de maig de 2011, que he ampliat un xic.

2 comentarios:

  1. Estic d'acord que la presència d'aquestes colles és atractiva, però són cinc colles... Malgrat les mesures que es puguin pendre per agilitzar la diada, i tenint en compte l'hora d'inici, amb tota seguretat s'acabarà tard, amb públic residual a la plaça i amb els castellers esgotats i cremats... Si de veritat volem veure actuar totes aquestes colles juntes, s'ha d'avançar, i molt, l'hora de l'actuació. Si el que volem es que participin les colles de Valls i Vilafranca, també podem ser valents i fer que actuin solsament aquestes tres colles. Les de Tarragona, ja actuarem el dia de Santa Tecla. Però cinc colles en les condicions actuals és inviable. No sé com ho veieu...
    Cisco Gómez. Tarragona.

    ResponderEliminar
  2. El problema d'aquesta diada és que es parteix que la Jove, els Xiquets i la Vella tenen lloc assegurat en la diada com a colles locals (unes per ser de Tarragona i l'altre per ser que és). Aquestes tres soles ja poden garantitzar una bona diada de castells de nou, però com es vol més, cal anar a buscar als castellers de Vilafranca, els únics que amb una mica d'ajut et poden garantitzar el gamma extra, el que fa que la diada sigui de primera ordre. Amb aquest panorama ens trobem amb una diada amb quatre colles. Si a sobres la Joves reultat que queda per davant de la Vella en el concurs, ja l'hem liat. Ho és deixa fora a una de les tres colles fixes o als castellers de Vilafranca. Als vilafranquins, no seria ètic, les dos colles grans de Tarragona són les locals, i la Vella, és la Vella. Doncs ja l'hem liat, cinc colles per veure una diada amb gammes extres, on totes les colles menysn la jove de Tarragona necessitarà ajut de les altres per poder tirar endavant els seus intents amb garanties, i preses no vagi a ser que la diada es faci massa llarga.
    Per finalitzar, enllacem amb el dit al principi, si tenim tres colles fixes i intocables, no cal que en vinguin més, i si volem més, cal canviar el model actual, tal i com comentes en el post de La Bisbal vs El Catllar, però mai ampliant el número de colles, això no et garanteix veure millors castells, si no més.

    ResponderEliminar