miércoles, 27 de julio de 2011

Una camisa diferent

Els Castellers de Vilafranca van presentar, el passat dilluns, la nova camisa d’enguany, que mostra algunes petites modificacions sobre la innovadora indumentària que ja van estrenar l’any passat.
La peça de roba en qüestió ha generat debat i controvèrsia en el món casteller per dos motius. El primer perquè, més que una camisa, és més aviat un polo, i el segon per les vuit estrelles que van situades damunt de l’escut, que commemoren els vuit concursos de castells guanyats pels vilafranquins al llarg de la seva història.
Pel que fa a l’estil, més polo que camisa, que ha estat bastant criticat pel sector més tradicionalista del món casteller, més defensor de la camisa de tota la vida, personalment no tinc res a dir, em sembla més còmoda i pràctica, i no em suposa cap inconvenient acceptar les innovacions que puguin aparèixer en aquest aspecte o en qualsevol altre, sempre que es demostri la seva utilitat i millora.
Però el que més m’ha sobtat, al més pur estil de les seleccions nacionals de futbol que han guanyat algun Mundial, és la inclusió de les vuit estrelles damunt de l’escut de la colla.


En primer lloc, com a tarragoní i defensor del Concurs, m’omple d’orgull que una colla forana faci aquest homenatge al certamen biennal de la ciutat, ja que no deixa de ser una manera de reconèixer la màxima importància de la cita tarragonina en el panorama casteller. Els tres darrers caps de colla dels de Cal Figarot guanyadors dels últims concursos, el David Miret, el Lluís Esclassans i el Francesc Moreno «Melilla», presents en l’acte, van declarar que «és un orgull portar brodades les estrelles perquè sabem el que ha costat guanyar-les».
Aquest fet i aquestes declaracions no són més que la constatació de la deriva cap a l’esportivització que estant experimentant, intencionadament, els verds en els darrers anys, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima motivació en totes les seves actuacions. Pot resultar més o menys criticable, però els resultats, a la vista estan de tot el món casteller. Aquí, avui, no hi entraré, és un debat força interessant però bastant complex.
Però m’agradaria ressaltar un fet força contradictori, les dues colles que, a dia d’avui, estan en millor forma, ja veurem com acaba la temporada, Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa, representen dues postures bastant allunyades respecte al Concurs. Uns exhibeixen orgullosos les vuit estrelles i els altres no hi volen participar, realment sorprenent. És possible un Concurs amb els Minyons? Espero poder oferir-vos aviat un article al respecte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario