martes, 16 de agosto de 2011

La Central Chartreusera, la copa Mumbai, i altres afers


Enguany, com era d’esperar, estem vivint una temporada castellera farcida de diverses polèmiques que estant animant la majoria de tertúlies, tant les que es duen a terme entre castellers i aficionats a peu de carrer, com les dels diferents programes especialitzats de ràdio i televisió.
La majoria han tingut com a tema central el cartell de colles participants en les diades més tradicionals i importants del calendari. Les actuacions de la Bisbal, Sant Fèlix, l’Arboç, Santa Tecla i, fins i tot, darrerament, la de la Mercè, han estat notícia i motiu de controvèrsia per si actuarà aquesta colla o tal altra.
En aquests temes de conflicte verbal ha aparegut un fenomen nou en el món casteller, i copiat del futbol, els grups mediàtics defensors d’un territori o d’un altre, al més pur estil de la central lechera de Florentino Pérez, o dels mitjans afins al Barça de Guardiola.
L’invent cal atribuir-lo al Josep Torreño, un casteller dels verds, que, a més, presenta un programa a Ràdio Olèrdola i que, mig en conya, es va començar a referir als periodistes i cronistes castellers de l’àrea del Camp de Tarragona amb el divertit terme de la central chartreusera, amb una clara al·lusió a aquest elixir.
Evidentment, la rèplica no ha tardat a arribar, i també existeix el grup de periodistes de l’àrea del Penedès i del Garraf que es comença a conèixer com la caverna mediàtica verda, i que és acusat pels castellers i aficionats vallencs o tarragonins de tractar amb massa condescendència, els Castellers de Vilafranca sobretot, però també els Minyons de Terrassa o els Capgrossos.

Són molts els temes en què les postures de la central chartreusera i dels seus oponents són contràries i que, al més pur estil de Punto pelota, s’han debatut acaloradament. De vegades, però, els castellers de les colles es molesten per l’opinió d’algun periodista, ja que en una tradició tan apassionada la pell dels seus protagonistes és molt fina, i potser falta desdramatitzar-ho tot plegat una mica.
I darrerament n’hem tingut un altre exemple, la copa Mumbai. Resulta que els Castellers de Vilafranca viatgen a l’Índia, on participaran de la meravellosa festa dels govindes, que realitzen estructures molt complicades i complexes similars als castells. Doncs resulta que alguns cronistes afins als verds ho han venut com la copa Mumbai, una competició entre les dues tradicions, totalment impensable i difícil de mesurar, un tema que al sud ha causat perplexitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario